Centrul de terapii si prevenție
Viziteaza-ne
Calea Bucuresti 54, Et. 1, Brasov
Suna-ne
+4 0771 423 197
Trimite-ne un mesaj
contact@terapiileia.ro
Program
Lu - Vi: 9AM - 9PM


Coaching (din engleză: antrenament) este o formă de dezvoltare personala în care o persoană denumită antrenor (coach), sprijina o altă persoană care învață, întru realizarea unui obiectiv personal sau profesional concret furnizându-i îndrumare, formare și sfaturi.


Sub acest nume, care in limba engleza starneste confuzii (coach = antrenor), metoda coaching-ului s-a nascut din sport. Astfel, cartea lui Tim Gallwey, “The Inner Game of Tennis”, aparuta in anii ’70 poate fi considerata “certificatul de nastere” al coaching-ului.

Observatia esentiala a fost ca sportivii au rezultate mai bune atunci cand sunt confruntati cu intrebari deschise legate de cum isi pot imbunatati performanta, fata de abordarea in care antrenorul le oferea solutii pentru “corectare”. Astfel, in loc sa se concentreze asupra a ceea ce au gresit, sportivii se gandesc la ce pot face mai bine sau diferit in urmatoarea competitie.

O alta definitie, care accentueaza caracterul transformator al coaching-ului, este aceea a European Coaching Institute (ECI) – un proces care “il ajuta pe client sa renunte la ceea ce este acum pentru a deveni ceea ce isi doreste sa devina”. Astfel, coaching-ul inseamna trans-formare – un proces de invatare prin re-definire.

Coachingul este o calatorie catre sine si totodata o trecere. Drumul se parcurge impreuna, iar ghidul este… clientul. Este uneori un drum dificil, in care tentatia revenirii (regresiei) in starea de confort se impleteste cu entuziasmul explorarii de noi teritorii.

Coachingul este dialog, o comunicare profunda si speciala, sustinuta de catre coach prin ascultare activa si utilizarea intrebarilor potrivite.

Astfel, coaching-ul inseamna prezenta cu toata fiinta, coach-ul ESTE impreuna cu clientul, si aparent NU FACE nimic pentru acesta. Si paradoxal, A FI provoaca in client dorinta si putinta de A FACE – in primul rand A–SI FACE o viata implinita.