Homeopatia este un tratament medical care utilizeaza substante naturale din cele trei regnuri: animal, mineral si vegetal cu scopul de a mari capacitatea de autoaparare a organismului impotriva bolii, de a stimula sistemul imun al pacientului care astfel devine capabil sa identifice si sa inlature cauza bolii din interior.
Principiul de baza al homeopatiei este cunoscut sub numele de Legea similitudinii sau "Similia similibus curantur", adica o boala este vindecata cu aceeasi substanta care este capabila sa produca acea boala la omul sanatos. De exemplu: cafeaua care produce insomnie este utilizata in doze homeopate ca sa induca somnul.
Al doilea principiu al homeopatiei este tratamentul individualizat: medicul homeopat trateaza persoana, caci pacientul este cel care are nevoie de tratament, nu boala.
Homeopatia considera pacientul un intreg si tine cont atat de aspectele fizice si psihice precum si de predispozitia ereditara, factorii mediului inconjurator (stressul, substantele toxice), alimentatie si stilul de viata. Cu ajutorul homeopatiei poti trata si vindeca boli cronice pentru care fie ca nu exista un tratament, fie ca pacientul nu mai raspunde la tratamentul alopat, cum ar fi: alergiile, astmul, infectiile repetate ale cailor respiratorii superioare (amigdalite, otite), artrita, durerile reumatice, problemele de ciclu sau menopauza, dureri de cap si migrene, probleme digestive, boli de piele, etc.
Al treilea principiu al homeopatiei este Principiul dozei infinitezimale, folosirea remediilor homeopate care contin doze foarte mici, infinitezimale de substanta, preparate printr-un procedeu fizic care pe langa cresterea activitatii curative are si avantajul ca inlatura posibilitatea efectelor secundare, reactiilor adverse toxice sau alergice precum si dependenta fata de tratament.
Dupa o consultatie homeopata se stabileste medicamentul homeopatic individualizat fiecarei persoane (care este diferit de la o persoana la alta si ia in considerare totalitatea simptomelor – abordare holistica);
Reguli generale de administrare
- granulele nu se ating cu mâna, se administreaza din capacelul flaconului direct pe limba sau sublingual
- solutia se dilueaza in putina apa si se bea cu inghitituri mici care se tin in gura cateva momente, apoi se inghit
- cantitatea de medicament homeopatic pentru o administrare se specifica de catre medicul homeopat(in general 3 granule sau 10 picaturi)
- medicamentele homeopatice se administreaza pe nemâncate sau la distanta de momentul mesei (cu o jumatate de ora inainte sau dupa masa). Nu se bea, nu se manânca si nu se fumeaza timp de o jumatate de ora dupa administrare
- ca precautii, in timpul administrarii remediului homeopatic se va evita menta (inclusiv pasta de dinti mentolata), uleiurile volatile, deoarece pot inactiva remediul
- igiena cavitatii bucale in timpul tratamentului cu medicamente homeopatice se va face cu o pasta de dinti nementolata
In homeopatie, medicamentul actioneaza prin transmiterea unei informatii specifice, care este preluata de substrat si valorificata prin energia proprie a substratului si stimularea mecanismelor proprii de vindecare ale organismului;