Kinetologia este stiinta care se ocupa cu studiul miscarii organismelor vii si al tuturor componentelor care participa la aceste miscari.
Kinetoterapia studiaza mecanismele neuromusculare, articulare si periarticulare care asigura miscarea fiziologica a organismului uman.
Kinetoterapia face parte din medicina fizica si sta la baza recuperarii unor afectiuni sau traumatisme ale aparatului locomotor.
Activitatea fizica luata ca ansamblu are o multime de efecte benefice asupra organismului, insa in momentul in care suferim de o afectiune sau traumatism, nu orice activitate fizica este benefica. In acest caz se alcatuieste un program individualizat de recuperare care sa tina cont de particularitatile fiecarui caz in parte.
Rolul kinetoterapiei este acela de a alcatui acest program si de a supraveghea intregul proces de recuperare.O sedinta de kinetoterapie dureaza intre 25 si 60 de minute si este combinata de cele mai multe ori cu proceduri de fizioterapie si masaj terapeutic.
Pentru cele mai multe afectiuni care se recupereaza prin kinetoterapie sunt suficiente 12 - 20 sedinte. Se recomanda efectuarea a minim 3 sedinte pe saptamana. In unele afectiuni cum sunt fracturile, luxatiile, entorsele, intinderile musculare sau ligamntare nu este necesara efectuarea unui nou tratament odata ce pacientul s-a recuperat.
In alte afectiuni insa (sciatica, hernie de disc, coxartroza, gonartroza, spondiloza cervicala, dureri articulare, etc.) se recomanda ca tratamentul sa fie facut o data la sase luni, de doua ori pe an. proceduri făcute in cabinet recuperare.