Centrul de terapii si prevenție
Viziteaza-ne
Calea Bucuresti 52, Parter, Brasov
Suna-ne
+4 0725 076 697
Trimite-ne un mesaj
contact@terapiileia.ro
Program
Lu - Vi: 09:00 - 19:30


Numerologia este o știință a numerelor, care, apelând la complicate legi ale matematicii astrale, servește astrologilor pentru definirea destinului uman.


Multi dintre noi am auzit acest termen, insa poate nu toti stim exact despre ce este vorba. Daca ar fi sa dam o definitie foarte scurta si concisa, putem spune fara sa gresim ca numerologia este stiinta care se ocupa cu studiul simbolismului numerelor. Numerologia este folosita in divinatie, pentru a determina personalitatea unui individ, punctele forte si pe cele slabe, talentele, reactiile emotionale, nevoile interioare si modul in care s-ar putea lucra cu acestea. Pentru unii, numerologia s-a dovedit a fi o modalitate de a se cunoaste mai bine pe ei insisi, dar si persoanele apropiate.

Exista in lume mai multe sisteme folosite in numerologie, fiecare urmarind sa ofere mai multe intelesuri lumii inconjuratoare, mai multe indicii cu privire la aceasta prin puterea spirituala a numerelor. Unele dintre aceste sisteme dau semnificatii matematice literelor alfabetului, pentru a analiza in acest fel semnificatia diverselor nume. Alte sisteme numerologice dau definitii ordinale fixe si semnificatii fixe numerelor. Un sistem numerologic aparte este folosit in medicina traditionala chineza, unde, in acupunctura, acele sunt inserate in puncte ale meridianelor stabilite prin asocieri mistice de numere.

Scepticii considera ca numerele nu au nici o semnificatie magica si, in consecinta, nu pot avea nici o influenta asupra vietii unei persoane, insa cei care cred in aceasta considera ca numerologia isi poate dovedi utilitatea in unele aspecte foarte practice ale vietii, precum alegerea ideala in cariera, alegerea partenerului de viata, imbunatatirea relatiilor cu cei din jur, regasirea adevaratului scop in viata.

Chiar daca stiinta respinge complet validitatea numerologiei, utilizand cuvintele pentru a enunata teorii indoielnice, trebuie spus ca tocmai cu ajutorul numerologiei a fost dedus cel putin unul dintre cele mai concrete si cunatificabile sisteme stiintifice de clasificare: tabelul periodic al elementelor. Calculele ar trebui sa sustina teoriile enuntate, insa tabelul periodic al elementelor cuprinde mai putina matematica si mai mult niste sabloane repetitive de numere asociate cu masa atomica a fiecarui element. Fizicienii si matematicienii sunt, in continuare, fascinati de numeroase astfel de coincidente si continua sa le studieze. Spre exemplu, teoria cuantica a gravitatiei este rezultat al unei analize efectuate de un fizician asupra unui fenomen numerologic.

Se crede ca originile numerologiei pot fi urmarite tocmai pina in jurul anului 10 000 i. Hr, in Egipt si Babilon. In secolele ce au urmat, practica numerologiei a evoluat, sintetizand traditii mistice cuprinse in opere fundamentale ale unor culturi si civilizatii, precum “Vedele” din India, “Cartea Mortilor” din Egipt, “Cercul Mortii”, in China, Kabbalah evreiasca. Acum 2600 de ani, in Grecia antica, Pitagora, initiator al multor teoreme care constituie astazi baza matematicii moderne, precum si ucenicii sai, considerau ca baza cunoasterii tuturor lucrurilor care exista o reprezinta numerele si stiinta manipularii lor. Multi dintre acesti pionieri ai matematicii considerau ca foarte posibila folosirea numerelor pentru a cuantifica universul, cu tot ceea ce contine acesta, insa deosebeau numerologia ca metoda stiintifica de folosit in matematica si numerologia ca procedeu folosit in divinatie. Si primii crestini foloseau numerologia pentru a cauta divinul in lumea inconjuratoare. Sfantul Augustin considera chiar ca numerele erau un dar primit de la Dumnezeu, un limbaj universal de folosit in cautarea si gasirea adevarului din Cuvantul lui Dumnezeu. La inceputul secolului XX, americanul L. Dow Balliet si alti cativa contemporani au pus bazele numerologiei moderne. Interesul pe aceasta tema a creascut in secolul XXI, in conditiile aparitiei de noi teorii si dezvoltarii de noi cercetari pe aceasta tema.