Centrul de terapii si prevenție
Viziteaza-ne
Calea Bucuresti 52, Parter, Brasov
Suna-ne
+4 0725 076 697
Trimite-ne un mesaj
contact@terapiileia.ro
Program
Lu - Vi: 09:00 - 19:30


Emotional Freedom Techniques sau Tehnicile de Eliberare Emoțională reprezintă un ansamblu de tehnici neconvenționale din grupa “terapiilor energetice de meridian”, fiind o metodă de vindecare a problemelor cotidiene, emoționale sau de corp fizic.


EFT mai este denumit și ”acupunctură emoțională” deoarece combină stimularea centrilor energetici din capetele de meridian (prin tapping sau presopunctură) cu elemente de stimulare a emisferelor cerebrale, în timp ce ne focalizăm pe ceea ce percepem ca durere, furie, frică, amintiri traumatizante, stres posttraumatic, fobii, emoții care ne provoacă disconfort, adicție (dependență), pofte, probleme relaționale, blocaje financiare samd. Și ar mai fi un al treilea component semnificativ: rescrierea scenariului (NLP sau psihologia modernă).

Procedura este una simplă, neinvazivă, pentru că nu se folosesc ace și nici medicamente ori substanțe chimice.

Se poate aplica pe persoane de toate vârstele, nefiind excluse nici animalele de companie, căci ele sunt uneori chiar mai receptive decât oamenii.
Ideea de bază este că orice emoție negativă duce la blocarea fluxului energetic pe meridiane, iar cauzele bolilor, între altele, sunt legate de emoțiile negative. Există pe piață și o carte de EFT a lui Nick Ortner, intitulată “Terapia prin ciocănituri”.

Dar ce mi s-a părut interesant este că încă din anii ’70, doctorul american Roger Callahan reușea să-și trateze pacienții prin metode de medicină tradițională chineză, folosind principii ale mecanicii cuantice utilizate de Einstein. Totuși, Gary Craig - inginer de profesie, pasionat de medicină și psihologie, absolvent al Universității Stanford - este cel care a simplificat algoritmii complecși ai TFT (Thought Field Therapy) - metodă care stă la baza EFT - și a dezvoltat un algoritm unic, general aplicabil, ce poate fi utilizat în toate cazurile de întrerupere a energiei care circulă pe meridianele corpului, despre care medicina tradițională chineză are cunoaștere încă de acum cinci mii de ani.

Prin intermediul aplicării tehnicii (abreviate prin englezescul EFT), practic procesăm toate aceste evenimente trecute din viața noastră, pe care sistemul nostru energetic nu le-a putut procesa în momentul producerii lor, permițând astfel restabilirea curgerii libere a energiei prin corpul nostru.
Ca o paranteză, spre deosebire de metoda bioenergoterapeutică, care reprezintă o variantă de vindecare pasivă (prin întinderea la orizontală și inducerea în modulul parasimpatic al SNV), EFT este o procedură ce implică direct pacientul; deci activă, dinamică, în care interacțiunea e alternată cu episoade de inducere în stări de frecvență alfa sau theta, după caz.

Beneficii:

 • eliberarea emoțiilor negative înmagazinate;
 • reducerea/eliminarea stresului sau anxietății;
 • stare de relaxare-calm;
 • obținerea unui somn liniștit;
 • claritate în gândire;
 • creșterea încrederii în sine;
 • concentrare-atenție crescută;
 • eliminarea poftelor/dependențelor;
 • îmbunătățirea/vindecarea relațiilor;
 • prevenție boli;
 • posibilitate de vindecare a oricărui aspect deranjant (probleme cotidiene, relaționale, diverse blocaje, boli/afecțiuni-indiferent de etiología lor)